De vogel wandsculpturen van Wilco Kwerreveld bij Chez Freddy art & design

Wilco Kwerreveld is beeldend kunstenaar èn ontwerper, hij volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie AKI in Enschede. Zijn sculpturen (die aan de wand hangen, de zgn. ‘getimmerde tekeningen’) kennen een zowel pure als poëtische vormgeving. Verfijnd vormgegeven observaties, die in één moment zijn weten te vangen.

Geboren in de groene omgeving van de Achterhoek is hij vanaf zijn vroege jeugd geïnteresseerd in vogels. Sinds zijn 7e jaar trekt hij regelmatig de bossen in. Vogels kijken, observeren en notities maken, het is de bron voor zijn huidige werk. Wilco is daarbij niet iemand die lijstjes afvinkt of groepsgewijs en massaal natuurgebieden bezoekt om daar een zeldzaam of bijzonder exemplaar te spotten. Wilco zoekt momenten van Zijn op, in een natuurlijke omgeving waarmee hij zich verbonden voelt. Hij gaat het liefst een paar uur stilzitten en observeren, het gedrag van dieren nauwkeurig bestuderen en beleven om vervolgens met de opgedane kennis in zijn atelier aan de slag te gaan.

Sommige vogels imiteren mensen. In de stad blijken ze harder te gaan fluiten en soms zingen ze zelfs telefoondeuntjes na. “Door middel van een riedeltje op een tak geeft een vogel zijn territorium aan. Hij kan verder hoppen en verplaatst daarmee het territorium. Soms ontstaan territoriumgevechten, heel vertrouwd in de mensenwereld. Ik vind het superfascinerend. Soms wint de sterkste, de andere keer de slimste, ze maken gebruik van de groep. Alle vogels zijn fanatiek, er zijn geen geboren diplomaten.”

De ‘getimmerde tekeningen’ zijn vlakke ruimtelijke werken, welke aan de wand bevestigd zijn. Waarnemingen van vogels worden als aanleiding gebruikt om in divers materiaal -vaak gebogen hout- uitdrukking te geven. Beweging, verstilling, kleur en materiaal vormen een compositie die de kijker treft. Als in een bevroren moment, een gesublimeerde oogopslag krijgen wij inzage in de analyses van Wilco. Het poëtisch gebruik van pure materialen nodigt de gebruiker uit tot het maken van een eigen verhaal.

Vanaf 11 juni zijn de wandsculpturen van Wilco Kwerreveld gedurende de zomermaanden te zien bij galerie Chez Freddy art & design op de Wagenweg 44 in Haarlem (Chez Freddy art & design). Open op do & vrij van 13-17:00 uur, op zaterdag van 12 – 17 uur of op afspraak.